Jaottele puutarha oikein

Puutarhasuunnittelussa uusimmat trendit eivät vaihdu aivan yhtä usein kuin vaikkapa kodin sisustamisessa, mutta yhtäläisyyksiä näillä kahdella estetiikan alueella on kosolti. Yksi on se, että molemmilla alueilla tehtävät ratkaisut vaikuttavat suuresti välittömään elinympäristöön ja näin ollen viihtyvyyteemme. Puutarha toimii yhä useammin myös sisustuskohteena, jopa pohjoisilla leveysasteilla. Jopa omalle koiralle voi pensasaidoilla luoda oman ”huoneensa”, jossa touhuta ilman rajoitteita.Tässä pari puutarhasisustuksen kuumaa trendiä!

Heinät ja havukasvit

Jo jonkin aikaa heinät ja havukasvit ovat tehneet tuloaan myös puutarhoihin, mutta viime aikoina Keski-Euroopasta alkunsa saanut trendi on käynyt yhä voimakkaammaksi. Tämä näkyi hyvin mm. Turun puutarhamessuilla Heiniä ei missään nimessä enää pidetä puutarhoissa automaattisesti rikkaruohoina – erilaisiin kasvuolosuhteisiin sopivat koristekastikka, vahasara, elefanttiheinä ja kevätpiippo ovat todiste tästä.Havukasvit tuovat puolestaan vihreää väriä puutarhoihin myös talvella. Luonnollisesti kuuset ovat meille tuttuja, mutta myös havupensaat tuovat pirteän lisänsä pohjoisiin puutarhoihin. Esimerkiksi nopeakasvuinen tuivio on erittäin käyttökelpoinen peittokasvi, joka ei ole olosuhteidenkaan kanssa turhan nirso. Marjakuusiaidat ovat myös mainio havuinen lisä enemmän leveyttä kuin korkeutta kaipaaville puutarhojen koristeljoille, ja Plantinavia on hyvä toimittaja näille havukasveille.

Huoneita pensasaidoilla

Siinä missä kodin sisustuksessa harvemmin lähdetään puuttumaan rakennuksen pohjaratkaisuihin, on puutarhasuunnittelussa mahdollista huomattavasti helpommin ryhtyä luomaan uusia, niin kutsuttuja ”huoneita” omalle pihalle. Kaikkein helpoiten tämä onnistuu pensasaitoja käyttäen.Mitä isompi puutarha, sitä paremmat mahdollisuudet on käyttää pensasaitoja ja -muureja erilaisten tilojen luomiseen. Aivan kuten talossakin, näillä luoduilla tiloilla voi olla erilaisia käyttötarkoituksia. Yksi voi olla esimerkiksi pyhitetty lasten ja lastenmielisten käyttöön, puutarhan nurkassa voidaan pelata krokettia, sinne voidaan asettaa jalkapallomaali ja vaikkapa täytettävä uima-allas.Toinen tällaisen ulkotilan käyttötarkoitus voi olla ruoanlaitolle varattu. Puutarhaan voi lisätä grilliä, leikkuupöytää, vesiallasta, savustuspönttöä – millaisia sitten oman perheenne ja taloutenne ruokailutottumukset ovatkin. Suuressa puutarhassa on mahdollisuus luoda vielä viereen oma alue ruokailulle, mikäli haluaa pitää ravintolatyyliin keittiön erillään ruokasalista. Kauniiden kukkien ja kasvien reunustama monen hengen ruokapöytä kutsuu nauttimaan aterian ulkosalla. Näppärät multasormet keräävät ruoka-ainekset omalta kasvimaalta ja noukkivat jäkinruokamansikat suoraan amppeliruukusta.Hurmaava puutarha ei ole kuitenkaan missään nimessä pelkkää satukirjafunktiota. Tavallisesti ajatellaan, että puutarhan ja viherympäristön tulee tarjota ilahduttavia, elähdyttäviä ja visuaalista mielihyvää tuottavia ajatuksia. Siksi tilat voi jaotella esimerkiksi värien mukaan – tässä ”huoneessa” on punaisia kukkia, tässä valkoisia, ja tuolla puolestaan erityisen korkeita kasveja.