Musiikki inspiraation lähteenä

Musiikilla on kautta aikojen ollut rauhoittava vaikutus ihmisiin. Jo siitä asti, kun vauvat ovat vielä äidin kohdussa, heille on soitettu musiikkia tai äiti on laulanut tulevalle lapselleen, ja tämä rauhoittuu samaan sävelmään synnyttyäänkin. Tai vauvat rauhoittuvat nukahtamaan soittorasian rauhalliseen melodiaan.

Kuoroharrastus on monelle sopivaa toimintaa, mikäli tykkää porukalla laulamisesta. Ympäri maailmaa ovat yleistyneet ns. a cappella-musiikkiyhtyeet, joiden jäsenet koostuvat vain laulajista, ja he itse tuottavat kaikki esityksessä tarvittavat äänet, ilman soittimia. Tällaisia yhtyeitä ovat mm. ruotsalainen The Real Group sekä Suomessa Club for Five, ja heidän show’nsa ovat uskomatonta viihdettä. Toiset innostuvat Japanista lähtöisin olevasta karaokessa, jossa lauletaan valmiin taustanauhan päälle, ja laulun sanat saavat näkyviin televisioruudun välityksellä. Samaa ideaa noudattaa myös pelikonsoleille tehty SingStar-peli, joka on suosittu viihdemuoto kotibileissä.

Kaikkia ei ole siunattu hyvällä lauluäänellä, joten silloin ehkä musiikin soittaminen on heistä mukavampi tapa tuottaa musiikkia. Instrumentteja löytyy laidasta laitaan, haitarista harppuun ja rumpusetistä sähkökitaraan. Monet aloittavat tämän soittoharrastuksen jo aivan pienenä erilaisissa musiikkiopistoissa ja konservatorioissa, tai innostuvat siitä vasta vanhemmiten. Maailmalla on monia kuuluisia pianisteja, viulisteja ym., jotka keräävät konserttisalit täyteen soitannallaan. Omasta harrastuksesta voi siis sulkeutua ammattikin, ja tähän monet harrastelijabänditkin pyrkivät osallistuessaan bändikisoihin, joiden palkintona on levytyssopimuksia ja mammonaa. Myös laulajille on tällaisia kisoja, ja vaikka monet ammattimuusikot ovatkin sitä mieltä että kaiken maailman Idols-kisat ja Voice of Finlandit tuhoavatkin musiikkibisneksen, ei voida kiistää, etteikö se olisi hyvä ponnahduslauta myös kansainvälisille markkinoille.

Yksi ehkä isoin asia etenkin Euroopassa, jonka kautta moni saa nimeä, on Eurovision Song Contest eli euroviisut näin tavanomaisesti puhuttaessa. Sitä kautta on koko maailman tietoisuuteen noussut niin Abba kuin Celine Dionkin. Kisojen finaali järjestetään tänä vuonna toukokuun 10. päivä Kööpenhaminassa, Tanskassa. Kisojen vetovastuuhan kuuluu aina sille maalle, joka on edellisenä vuonna voittanut kisan. Suomi on kisat saanut järjestettäväkseen kerran, kun Lordi voitti euroviisut vuonna 2006 kappaleellaan Hard Rock Halleluja. Muutoinhan Suomen menestys kisassa ei ole kehuttava. Euroviisut on suosittu ohjelma, jota seurataan tiiviisti ja spekuloidaan mahdollisia voittajia. Se on myös vedonlyönnin kohde monissa vedonlyöntipaikoissa kuten mm. Betsson. Kilpailun tullessa ajankohtaisemmaksi voi heidän listoiltaan seurata kertoimien kehitystä eli sitä, kenestä veikataan vuoden 2014 voittajaa. Mutta joka vuosi tuntuu siltä, että vaikka jotakin tiettyä maata ja laulajaa hehkutetaan lehdistössä, voiton viekin joku aivan muu. Se, kuka voittaa, on kuitenkin kansan päätös. Tähän mennessä Irlannin edustaja on vedonnut kansan tunteisiin useimmin, maa on voittanut kisan jo seitsemän kertaa, mutta mm. Ruotsi ja Ranska ovat hyvällä kakkossijalla viidellä voitolla.